Και ξαφνικά ανακαλύψαμε πως το σπίτι του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, που κατεδαφίστηκε το 1956, έγινε πάρκινγκ - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε πως το σπίτι του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, που κατεδαφίστηκε το 1956, έγινε πάρκινγκ


Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης
(κατεδαφίστηκε το 1956)

Και ξαφνικά στο Ηράκλειο ανακαλύψαμε την... Αμερική, και εξαιτίας μιας ανάρτησης του συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη, ανακαλύψαμε επίσης πως το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη στην πόλη μας, που είχε γκρεμιστεί κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς την Κατοχή και μετά είχε αγοραστεί ως οικόπεδο από ιδιώτες όπου έχτισαν νέο σπίτι για να κατεδαφιστεί κι αυτό πριν από μερικά χρόνια, αφού αγοράστηκε από άλλο ιδιώτη, γκρεμίστηκε και στη θέση του έγινε πάρκινγκ !!


Μάλιστα η σχετική είδηση, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, συνοδεύτηκε από ποικίλα σχόλια αναγνωστών για την παρούσα "ανάλγητη" δημοτική αρχή που δεν φρόντισε να αγοράσει το  (γκρεμισμένο εδώ και δεκαετίες) σπίτι για να το αξιοποιήσει .

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης
όπως το σχεδίασε η ζωγράφος Αμφιτρίτη Αναγνωστοπούλου-Πετρέα

Τι είχε συμβεί πραγματικά με αυτό το σπίτι προφανώς ήταν ψηλά γράμματα και δεύτερη σκέψη δεν υπήρξε για το σχολιασμό του κατά πόσο το Ηράκλειο αδιαφορεί για την ιστορία του και το παρελθόν του μεγάλου και άξιου τέκνου του Νίκου Καζαντζάκη.

Αν ανατρέξει κανείς ωστόσο στη σελίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη θα βρεί, ανάμεσα στο υλικό που έχει δημοσιοποιήσει, και φωτογραφία του σπιτιού του συγγραφέα με λεζάντα περί κατεδάφισης του το 1956.

Το e-storieskritis.gr επικοινώνησε και με τον πρώην αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, επί ημερών του οποίου, με δήμαρχο το Γιάννη Κουράκη, είχε γίνει προσπάθεια για εξαγορά του ακινήτου, όπου κατά το παρελθόν υπήρχε το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη.

Όπως μας είπε, το σπίτι του συγγραφέα είχε γκρεμιστεί μετά τους γερμανικούς βομβαριδισμούς και ο σωρός των ερειπίων του είχε απομακρυνθεί από τους ιδιώτες που εξαγόρασαν το ακίνητο στη συνέχεια, και δεν είχαν συγγενική σχέση με το Νίκο Καζαντζάκη, με σκοπό να χτίσουν ένα νέο σπίτι. 

Έτσι και έγινε, αυτό το σπίτι σώζονταν τουλάχιστον μέχρι το 2003 όταν η τότε δημοτική αρχή έκανε προσπάθεια να το εξαγοράσει. Ο ιδιοκτήτης του όμως προτίμησε τη σιγουριά και τη γρήγορη πώληση σε άλλον ιδιώτη, ο οποίος προφανώς στη συνέχεια γκρέμισε αυτό το δεύτερο σπίτι για να φτιάξει χώρο στάθμευσης.


Οπότε αν θελήσουμε να ρίξουμε ευθύνες για το ότι το σπίτι, όπου μεγάλωσε ο Καζαντζάκης, γκρεμίστηκε καταρχήν πρέπει να τις αναζητήσουμε από τους Γερμανούς, που το βομβάρδισαν, και στη συνέχεια από την μετά την Κατοχή δημοτική αρχή του Ηρακλείου που έχοντας να αναστυλώσει μια κατεστραμμένη πόλη από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, δεν έδωσε προτεραιότητα στην αγορά των ερειπίων του σπιτιού του Νίκου Καζαντζάκη.

(Οι φωτογραφίες του σπιτιού του Καζαντζάκη προέρχονται από τη σελίδα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νικου Καζαντζάκη)

Σελίδες