Της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας σήμερα...κάποτε σημαντικής γιορτής για τους αγρότες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας σήμερα...κάποτε σημαντικής γιορτής για τους αγρότες


Ασκύφου 1919

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν κατά το παρελθόν η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες. Γι αυτό και είχαν αποδοθεί στην Παναγία διάφορα ονόματα σχετιζόμενα με την κύρια αγροτική δραστηριότητα που λάμβανε χώρα αυτή την εποχή, δηλαδή τη σπορά. 

Έτσι την ονομάζουν "Αρχισπορίτισσα", "Μεσοσπορίτισσα" «Αποσπορίτισσα" ή Ξεσπορίτισσα», ανάλογα με το στάδιο στο οποίο  βρισκόταν η σπορά. Επίσης την έλεγαν Πολυσπορίτισσα γιατί εκείνη την ημέρα ετοίμαζαν ένα παρασκεύασμα με κάθε λογής σπόρο.

Η σπορά συνήθως ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο και τελείωνε τον Δεκέμβριο. Οι γεωργοί την είχαν συνδυάσει με τις γιορτές της Παναγίας, την οποία θεωρούσαν προστάτιδα  τους, και γι αυτό ξεκινούσαν τη σπορά το Σεπτέμβριο, μετά το Γενέσιον της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). 

Στις 21 Νοεμβρίου που γιορτάζονταν τα Εισόδια της Θεοτόκου θα έπρεπε ο καλός αγρότης να έχει σπείρει τα μισά χωράφια, εξού και το Παναγία Μεσοσπορίτισσα. 

Σαν σήμερα οι  αγροτικές οικογένειες συνήθιζαν να τρώνε πολυσπόρια, ένα μείγμα δημητριακών και οσπρίων που τα έβραζαν όλα μαζί. Μάλιστα στη δυτική Κρήτη αυτό το φαγητό το ονόμαζαν  παπούδια (από το αρχαίο πάππος, που σημαίνει σπόρος. 

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα. Ο εορτασμός συνδέεται, κατά πάσα πιθανότητα, με τη βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο η 21η Νοεμβρίου.

Σελίδες