Όμορφες φθινοπωρινές εικόνες από τη γεμάτη πλατάνια κοίτη του Μπαρίτη ποταμού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Όμορφες φθινοπωρινές εικόνες από τη γεμάτη πλατάνια κοίτη του Μπαρίτη ποταμού


       


Όμορφες και άκρως φθινοπωρινές εικόνες αυτή την εποχή στον παραπόταμο του Αναποδάρη, τον περίφημο Μπαρίτη.

Η κοίτη του ποταμού, στην απόληξη του φαραγγιού της Εργάνου, είναι γεμάτη πλατάνια που αυτή την περίοδο, λίγο πριν τα φύλλα τους πέσουν, είναι γεμάτα χρώματα. 

Άλλα κατακίτρινα, περιμένουν να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι και να "πετάξουν" μακριά από τα κλαδιά του δέντρου, άλλα διατηρούν λίγο πράσινο χρώμα ακόμα, και αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή, κι άλλα με σχεδόν σκούρο πορτοκαλί χρώμα,  ένα βήμα πριν το καφέ της νεκρής φύσης, έχουν ήδη αποδεχτεί τη μοίρα τους κι είναι στη φάση της αποκοπής από το δέντρο και της πτώσης τους στο έδαφος δημιουργώντας  ένα φυλλώδες μαλακό στρώμα, που σύντομα θα σκορπίσει ο αέρας.




Οι κορμοί των δέντρων σαν γλυπτά με το ριζικό σύστημα, σε αρκετά εξ αυτών, εμφανές και το περιβάλλον γύρω τους υποβλητικό, με απότομα τοιχώματα που μοιάζουν λες και στήνουν γύρω τους ένα τείχος προστασίας. Μοναδική παραφωνία στο φθινοπωρινό σκηνικό θανάτου της φύσης, που θα φέρει την αναγέννηση, τα καταπράσινα μη φυλλοβόλα δέντρα στις απόκρημνες όχθες του ποταμού.

Για την ιστορία να πούμε πως ο Μπαρίτης ή αλλιώς Δικταίος διασχίζει την πεδιάδα της Εμπάρου, εξου και το όνομα του, ενώ πηγάζει από περιοχή του όρους Δίκτη η οποία ονομάζεται Χώνες.


Από αυτό το σημείο το ποτάμι κατεβαίνει προς το φαράγγι κι όπως μαρτυρά η εικόνα του, υπήρξαν περίοδοι, μέσα στην πρώτη δεκαετία του 2000, που η ορμή του ήταν τρομακτική, γκρεμίζοντας και παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα του.

Μετά την έξοδο από το φαράγγι ωστόσο το τοπίο αλλάζει. Η κοίτη του είναι τεράστια και το ανάγλυφο πολύ πιο ομαλό.

Ε.Β 


  




Ταλαιπωρημένα από την ορμή του νερού τα πλατάνια μέσα στο φαράγγι







Αυτή την εικόνα παρουσιάζει το φαράγγι στο ξεκίνημα του, είναι φανερή η μανία της φύσης που το χτύπησε ανελέητα




Σελίδες