Η ιστορική μονή της Παναγίας της Καβαλλαράς στις Κορφές Μαλεβιζίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η ιστορική μονή της Παναγίας της Καβαλλαράς στις Κορφές Μαλεβιζίου


 


 Η ιστορία της ξεκινά επί Ενετοκρατίας, όταν χτίστηκε και αφιερώθηκε στην Παναγία, η οποία μάλιστα απεικονίζεται καβάλα σε ένα γαϊδουράκι, συνοδεία του Ιωσήφ και κρατώντας στα χέρια της το νεογέννητο Χριστό, να φεύγει για την Αίγυπτο για να γλυτώσει το μένος του Ηρώδη.

Ο Ναός της Παναγίας της Καβαλλαράς, στην περιοχή των Κορφών Μαλεβιζίου, ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.

 Δεν είναι μόνο το ιδιαίτερο γεγονός στο οποίο είναι αφιερωμένη, είναι η αρχιτεκτονική και τα υπέροχα θυρώματα της, αλλά και η μοναδική πανοραμική θέα προς το Ηράκλειο και τη θάλασσα του, που προσφέρει από εκεί ψηλά, όπου είναι χτισμένη.

Βρίσκεται στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη και δικαιολογεί απόλυτα τη χρήση του χώρου που την περιβάλει ως ησυχαστηρίου κατά το παρελθόν, μια και δεν υπήρχε στο σημείο μόνο Ναός αλλά και κελιά μοναχών ενώ διετέλεσε από τον 15ο ως τον 17ο αιώνα, μετόχιο της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους. 

Η Μονή, που υπήρχε εκεί, καταστράφηκε στη διάρκεια του Κρητικού Πολέμου (1645- 1669) ενώ την περίοδο της Κατοχής (1940- 1944), λειτουργούσε ως χώρος συγκέντρωσης και δράσης αντιστασιακών ομάδων από το χωριό Κορφές και της ομάδας του καπετάν Αντωνίου Γρηγοράκη ή Σατανά από το χωριό Κρουσώνας.

Το μόνο κτίσμα που διασώθηκε έκτοτε ήταν το Καθολικό του μοναστηριού, μια μονόκλιτη εκκλησία που αναστηλώθηκε μεταγενέστερα και την οποία μπορεί να δει κανείς σήμερα θαυμάζοντας τόσο το κτίσμα της όσο και την υπέροχη θέα της.


Το πρώτο που κινεί το ενδιαφέρον, βλέποντας το Ναό, είναι οι δύο θύρες του, βόρεια και δυτικά, με τα εξαιρετικά θυρώματα τους, ενώ στο εσωτερικό του σώζονται μόνο σπαράγματα τοιχογραφιών, στο ιερό και στον βόρειο τοίχο, οι οποίες αποδίδονται στο ζωγράφο  Μερκούριο. 


Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το πρώτο τέταρτο του 17ου αιώνα και απεικονίζουν, στο ιερό τους τρεις Ιεράρχες και το Μυστικό Δείπνο και στη βόρεια πλευρά την Αγία Τριάδα.

Ανατολικά του Καθολικού σώζεται ίχνος παλαιού κτίσματος. Τα κελιά της μονής φαίνεται να ήταν κτισμένα βόρεια και δυτικά του Καθολικού. 

Η Παναγία Καβαλλαρά γιορτάζει κανονικά στις 26 Δεκεμβρίου ωστόσο η πανηγυρική εορτή της, λόγω του χειμώνα και αφού πλέον έπαψε να λειτουργεί η Μονή, μεταφέρθηκε την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, κοντά στο Πάσχα.  




















(Με πληροφορίες από τη σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορφών, δείτε εδώ)

Σελίδες