Το Κρόνιο σπήλαιο με το σημαντικό μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Το Κρόνιο σπήλαιο με το σημαντικό μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν



Το Κρόνιο σπήλαιο ή σπήλαιο Τραπέζας μπορεί να μην έχει την αίγλη του Δικταίου και το μέγεθος του όμως κρύβει στα σπλάχνα του ένα σημαντικό μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν.

Βρίσκεται στο λόφο Κάστελο, σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων,  ανάμεσα στο χωριό Μαρμακέτο και το Τζερμιάδο κι εκεί ο μύθος θέλει να έχει γεννηθεί ο Κρόνος.



Πινακίδες σε οδηγούν εύκολα στο σημείο απ όπου, μέσω σκαλοπατιών, φθάνεις στη μικρή είσοδο του σπηλαίου. 

Παρότι το μέγεθος του δεν είναι τεράστιο είναι απαραίτητος ο φακός για να μπορέσεις να θαυμάσεις τον πληγωμένο, δυστυχώς, από την ανθρώπινη παρουσία, διάκοσμο του.



Μετά την είσοδο στο σπήλαιο δύο μικρές αίθουσες ανοίγονται μπροστά σου με εύκολες προσβάσεις χωρίς σημαντικές κλίσεις στο έδαφος.

Οι σταλαγμιτικοί και σταλακτιτικοί σχηματισμοί αφήνουν την φαντασία ελεύθερη να δημιουργήσει εικόνες, τις οποίες ενισχύει η ιστορία του σπηλαίου, στο οποίο έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από τη Νεολιθική εποχή με τις ενδείξεις επίσης να οδηγούν στο συμπέρασμα πως λειτούργησε ως τόπος λατρείας αλλά και ταφής.



Μάλιστα κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν το 1936 από τον Άγγλο αρχαιολόγο John Pendlebury βρέθηκαν, εντός του σπηλαίου, σημαντικά ευρήματα από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι και τους βυζαντινούς. 

Ανάμεσα τους ειδώλια από ελεφαντόδοντο, σκαραβαίοι της 11ης Αιγυπτιακής Δυναστείας, που υποδεικνύουν επαφές με την Αίγυπτο, αλλά και φύλλα χρυσού.



Η θέα από το λόφο του σπηλαίου είναι εξαιρετική καθώς βλέπει προς τον κάμπο του Οροπεδίου κι αυτήν μπορείς να τη θαυμάσεις στα παγκάκια που έχουν δημιουργηθεί δεξιά της εισόδου ανάμεσα στα πρινάρια που κατακλύζουν την περιοχή.









Σελίδες