Περπατώντας στο δρόμο της Κρητικής Πολιτείας στο Λασίθι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Περπατώντας στο δρόμο της Κρητικής Πολιτείας στο Λασίθι


 

Ξεχασμένος από τους ανθρώπους και σε κακή κατάσταση, στα περισσότερα σημεία του, ξεδιπλώνεται ο περίφημος δρόμος της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913), που ένωνε κατά το παρελθόν τη Νεάπολη Λασιθίου με το Οροπέδιο.

Πρόκειται για έργο που εκτελέστηκε επί Κρητικής Πολιτείας  αποτελώντας για την εποχή του μια σημαντική οδική σύνδεση που διευκόλυνε την επικοινωνία και τις μετακινήσεις ανάμεσα σε περιοχές του ανατολικότερου νομού της Κρήτης.



Λιθόστρωτος και με τοιχία δεξιά και αριστερά του, κατασκευασμένα από τοπική πέτρα, ήταν κάτι σαν το σημερινό ΒΟΑΚ για τους Λασιθιώτες. 

Μάλιστα η κατασκευή του συνδέεται με την εποχή που ήταν υπουργός της Κρητικής Πολιτείας ο καταγόμενος από το Τζερμιάδο Αντώνης Βορεάδης.



Κύρια χαρακτηριστικά του το ίδιο πλάτος του σε όλα τα σημεία και οι πέτρες, σαν σκαλοπατάκια, ανά διαστήματα για να ρυθμίζεται το ύψος του, ανάλογα με την κλίση του εδάφους, και να φεύγει το χειμώνα το νερό από το πλάι του δρόμου ώστε αυτός να μην μετατρέπεται σε ποτάμι.



Ένα μεγάλο τμήμα του είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στο πλαίσιο εκδρομής που οργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηρακλείου. Ξεκινώντας από τους Έξω Ποτάμους και κινούμενοι προς τη λαγκαδιά συναντήσαμε το εντυπωσιακό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, πάνω από το οποίο περνούσε ο δρόμος της Κρητικής Πολιτείας, σχηματίζοντας καλντερίμι, και κάτω από αυτό ποτάμι που σήμερα έχει στεγνώσει.


Στο μέσο της γέφυρας διακρίνεται τμήμα του πέτρινου καλντεριμιού 

Τα κοπάδια που βόσκουν στην περιοχή, (βρήκαμε μέχρι και περιφραγμένο σε βοσκοτόπι, τμήμα του δρόμου της Κρητικής Πολιτείας) αλλά και το πέρασμα του χρόνου έχουν προκαλέσει μεγάλες φθορές στο ιστορικό αυτό οδικό έργο.

 Τα τοιχία του σχεδόν παντού έχουν καταρρεύσει ενώ θάμνοι έχουν κατακλύσει το εσωτερικό του. 



Παρολαυτά παραμένει ένας ευδιάκριτος και όμορφος δρόμος  για όσους βρεθούν στην περιοχή και θελήσουν να πεζοπορήσουν .

Μάλιστα όπως μας έκανε γνωστό ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, τον οποίο τυχαία συναντήσαμε στο Ψυχρό,  τόσο το κομμάτι αυτό του δρόμου όσο και το λεγόμενο Μινωικό Μονοπάτι έχουν προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα Leader ώστε να ανακατασκευαστούν και να αποτελέσουν περιπατητικές διαδρομές στο νομό Λασιθίου.

 
Στα περισσότερα σημεία του ο δρόμος έχει καταστραφεί και τα τοιχία του έχουν καταρρεύσει


Οι παραταγμένες δίπλα η μια στην άλλη πέτρες συγκρατούσαν το νερό το χειμώνα και το διοχέτευαν στο πλάι για να μη γίνει ο δρόμος ποτάμι 

Για την ιστορία να πούμε πως στα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας έγιναν πολλά έργα στην Κρήτη τόσο σε επίπεδο διάνοιξης δρόμων και πλακόστρωσης,  όσο και αποχετευτικά έργα καθώς και εξωραϊσμού και καλλωπισμού. 

Παράλληλα κατασκευάστηκαν γεφύρια και πάρθηκαν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (δημιουργία λεπροκομείου στη Σπιναλόγκα)  καθώς η λέπρα «ανθούσε» εκείνη την εποχή.


Σελίδες