Γιαπωνέζος, λάτρης της Κρήτης, πήρε σπόρο από σταμναγκάθι και έκανε την πρώτη του σαλάτα στο Τόκυο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Γιαπωνέζος, λάτρης της Κρήτης, πήρε σπόρο από σταμναγκάθι και έκανε την πρώτη του σαλάτα στο Τόκυο



Τα πρώτα σταμναγκάθια που φύτρωσαν στην Ιαπωνία

Το σταμναγκάθι παρότι μεσογειακό χόρτο σχεδόν έχει «πολιτογραφηθεί» κρητικό. 

Το θεωρούμε ως ένα από τα πιο νόστιμα χόρτα και το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες τους χειμερινούς μήνες, ωμό ή ψημένο, καμαρώνοντας γι αυτό και τις ευεργετικές ιδιότητες του.

 Ωστόσο, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το σταμναγκάθι ευδοκιμεί και στην Ιαπωνία όπου πλέον καμαρώνει την πρώτη του μικρή παραγωγή ο συνταξιούχος εκδότης συλλεκτικού περιοδικού και από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της Κρήτης και του πολιτισμού της, Mutsumi Akahori.

Ο κ Akahori ζει στο Τόκιο αλλά έχει επισκεφθεί το νησί μας αρκετές φορές και σε αυτά τα ταξίδια του είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει και το σταμναγκάθι, το οποίο τον ενθουσίασε χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως το πιο νόστιμο χορταρικό του κόσμου. 

Με τη βοήθεια του καλού του φίλου, δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη αλλά και άλλων γνωστών του, Κρητικών,  πέρυσι κατάφερε να βρει σπόρους από άγριο σταμναγκάθι, κι όχι από αυτό που καλλιεργείται συστηματικά και του οποίου οι σπόροι αγοράζονται σε σακκουλάκια.

Μόλις λοιπόν φύτρωσαν στον κήπο του Mutsumi Akahori  τα πρώτα σταμναγκάθια από τους κρητικούς σπόρους εκείνος γεμάτος χαρά και υπερηφάνια «πόσταρε» τις φωτογραφίες τους στην προσωπική σελίδα στο Facebook του φίλου του Νίκου Ψιλάκη, ευχαριστώντας τον γι αυτό το μικρό θαύμα που συντελέστηκε στα ιαπανικά χώματα ώστε να μπορεί να απολαμβάνει στο εξής τα πεντανόστιμα σταμναγκάθια και στην χώρα του.

Για την ιστορία να πούμε πως το σταμναγκάθι  είναι ένα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες χόρτο γι αυτό το βρίσκουμε τόσο σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο όσο και σε πεδινές αλλά και παραθαλάσσιες. 

Είναι χόρτο  πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα ενώ περιέχει βιταμίνες C και Ε καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει το  σταμναγκάθι (Cichorium spinosum)  ως «έμπικρο σέρι».

Λέγεται πως την κοινή ονομασία του, ως σταμναγκάθι, την έχει πάρει επειδή παλιότερα οι Κρητικοί σκέπαζαν το στόμιο της στάμνας τους με αυτό το χόρτο και να μην μπαίνουν μέσα στο νερό ζωύφια .

Ως φυτό το συναντούμε επίσης στην Ισπανία, στις Βαλεαρίδες Νήσους, στην Ιταλία, στη Σικελία και στην Κύπρο.

Σελίδες