Μια έκθεση σπάνιων μουσικών οργάνων στο Ηράκλειο που δεν πρέπει να χάσετε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Μια έκθεση σπάνιων μουσικών οργάνων στο Ηράκλειο που δεν πρέπει να χάσετε



Μια μουσική περιπλάνηση πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες προσφέρει η έκθεση που αυτές τις ημέρες, και μέχρι τις 30 του μηνός, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Κρήτη μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί".

  
Ογδόντα αυθεντικά μουσικά όργανα, υψηλής ποιότητας και αντίστοιχης αξίας, από τη σημαντική συλλογή του Ross Daly, εκτίθενται εκεί προερχόμενα από την  Αφρική, την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.



Όπως ο ίδιος ο Ross Daly περιγράφει, η συλλογή αυτή αποτυπώνει μια μακροχρόνια περιπλάνηση του σε ένα χώρο ακουσμάτων που από τότε που ήταν μικρός του ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία.



Η έκπληξη της έκθεσης έγκειται στην αποκάλυψη διαφορών, αλλά και ομοιοτήτων ανάμεσα σε κουλτούρες που τις θεωρούμε «ξένες», αν και συνδέονται μεταξύ τους μέσω υπόγειων και ανυποψίαστων ρευμάτων.

Ο χώρος αυτός ορίζεται ως "τροπική μουσική", είναι δηλαδή ένα μονοφωνικό είδος μουσικής που στηρίζεται σε φρασεολογικά αρχέτυπα και εντοπίζεται γεωγραφικά στην περιοχή ανάμεσα στη βορειοδυτική Αφρική και τα Βαλκάνια φθάνοντας μέχρι την Ινδία.


 Όπως γράφει ο ίδιος ο συλλέκτης: Η Κρήτη είναι ένα από τα πλέον γόνιμα μέρη για να πραγματοποιούνται τέτοιου είδους ανταλλαγές, καθώς γεωγραφικά βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών, που από την αρχαιότητα ανταλλάσσουν στοιχεία και αναπτύσσονται αρμονικά.



Τα συγκεκριμένα όργανα τέλος να πούμε πως θα αποδώσουν την περίφημη σύγχρονη "τροπική μουσική" σε μια συναυλία που οργανώνεται στις 5 του μηνός στις 8.30 το βράδυ στο κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. 

Εκεί το κοινό μπορεί να απολαύσει μουσική με λύρα, τάρχου, σάζι, ραμπάμπ, κουντούμ, μπεντίρ, νέυ, γκάιντα, κανονάκι, ταμπούρ, κρουστά, ούτι, πολίτικη λύρα και πολλά άλλα, που θα το ταξιδέψουν σε τόπους μακρινούς. 















Σελίδες