Ήρθαν και απήλθαν χωρίς να δούν το μνημειακό ελαιόδεντρο του Καβουσίου λόγω...δρόμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Ήρθαν και απήλθαν χωρίς να δούν το μνημειακό ελαιόδεντρο του Καβουσίου λόγω...δρόμου




Για μερικές δεκάδες μέτρα στενού δρόμου δεν μπόρεσαν σήμερα οι 70 νέοι ελληνικής καταγωγής από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να προσεγγίσουν και να θαυμάσουν από κοντά το μνημειακό ελαιόδεντρο του Καβουσίου.

Προς μεγάλη τους θλίψη τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής, που είχαν καλέσει τους νέους ομογενείς να δουν από κοντά αυτό το υπέροχο μνημείο τη φύσης, είδαν τα λεωφορεία που τους μετέφεραν να σταματούν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το δέντρο καθώς οι οδηγοί τους έκριναν πως ο δρόμος ήταν αρκετά στενός και θα έθετε σε κίνδυνο τα οχήματα και τους επιβάτες τους.

Έτσι οι 70 νέοι, από την Ουκρανία, Ρωσία, Γεωργία, Καζακστάν, Αρμενία και Μολδαβία, δεν ολοκλήρωσαν το σημερινό τους ταξίδι στο Καβούσι και δεν είχαν την ευκαιρία να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα δέντρο με τεράστιο παρελθόν, που αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην περιοχή.

Κι αυτό γιατί μια απόσταση μόλις σχεδόν 300 μέτρων στο δρόμο, που οδηγεί στο μνημειακό ελαιόδεντρο, είναι ακατάλληλη για τη διέλευση μεγάλων οχημάτων. Τριακόσια μέτρα που δεν θα στοίχιζαν μια περιουσία στο Δήμο Ιεράπετρας να κάνει εργασίες διαπλάτυνσης και βελτίωσης δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε οργανωμένα γκρουπ να επισκεφθούν την περιοχή.



Τόσο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου και όσοι προσπάθησαν για να γίνει πραγματικότητα η σημερινή επίσκεψη αποκαρδιώθηκαν βλέποντας την τελικά να μένει στη μέση. 

Κι ήταν αλήθεια σημαντικό για εκείνους, όταν συνάντησαν τους νεαρούς ομογενείς κατά την πρόσφατη βράβευση τους στο Οροπέδιο του Λασιθίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το να τους δουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση να έλθουν να επισκεφθούν από κοντά και τα δικά τους τα μέρη.

Για την ιστορία να πούμε πως η ελιάς του Καβουσίου, που θεωρείται μινωική, βρίσκεται στην περιοχή "Αζοριάς", όπου έχουν έλθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και Μινωϊκός οικισμός.

Η αρχαία ελιά του Αζοριά είναι  μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο και είναι το αρχαιότερο γνωστό δείγμα στον κόσμο. Ο κορμός της στην  βάση έχει μέγιστη διάμετρο 7,10 μ. και περίμετρο 22,10 μ.

Θεωρείται μινωική ελιά καθώς εκτός από την ηλικία της που είναι εμφανής στο μέγεθος της περιβάλλεται από τέσσερις αρχαίους οικισμούς: "Βρόντος", "Πλάι του Κάστρου", "Ακρόπολη Αζοριά" και από τον οικισμό του Καβουσίου, που χρονολογείται από το έτος 4700 π.Χ. με διαρκή κατοίκηση μέχρι σήμερα. Ακόμα και δίπλα στο το χώρο της  Αρχαίας Ελιάς υπάρχουν μινωικά ερείπια.


Η αρχαία Ελιά του Αζοριά,  έχει  ανακηρυχθεί ως μνημείο της φύσης, ενώ  με τα κλαδιά της  στεφανώθηκε η νικήτρια του Μαραθωνίου Δρόμου Γυναικών κατά την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα. Κόρη από τη συγκεκριμένη  αρχαία ελιά μεταφέρθηκε εξάλλου το 2015 στην Αθήνα και κόσμησε την τράπεζα εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» 

Σελίδες