Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας το ελαιόλαδο απο τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης που παράγει και τυποποιεί ο Επτάστικτος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας το ελαιόλαδο απο τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης που παράγει και τυποποιεί ο Επτάστικτος




Το πιο πολύτιμο δώρο, κατά την πρόφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απο τα χέρια των μελών του πρωτοπόρου κοινωνικού συνεταιρισμού της Ιεράπετρας, Eπτάστικτου, κι αυτό δεν ήταν άλλο από μια συλλεκτική συσκευασία ελαιολάδου προερχόμενου από αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης.


Το θέμα (δείτε εδώ) της παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου από αρχαία Κρητικά ελαιόδεντρα πρώτο είχε αναδείξει το e-storieskritis.blogspot.gr θεωρώντας πως πρόκειται για μια κίνηση σπουδαίου συμβολισμού και αξίας για έναν τόπο που έχει να παρουσιάσει πληθώρα τέτοιων αρχαίων δέντρων, η ηλικία των οποίων χάνεται πίσω στους αιώνες.




Τα δέντρα αυτά σε άλλες περιπτώσεις προστατεύονται και σε άλλες έχουν αφεθεί στη μοίρα τους με την πρωτοβουλία του Επτάστικτου ακριβώς γι αυτό το λόγο να αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Για την ιστορία να πούμε πως η τυποποίηση του ελαιολάδου που παράγουν οι υπεραιωνόβιες ελιές των παραγωγών που ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό τον Επτάστικτο,  ξεκίνησε την ελαιοκομική περίοδο 2016-17. Πρώτος καρπός της προσπάθειας τους ήταν η τυποποπίηση ελαιολάδου σε  1.000 φιάλες, των 500 ml, σε μια καλαίσθητη συλλεκτική συσκευασία δώρου, με τη  διάθεση τους να γίενται μόνο μέσα από προπαραγγελίες.

Κάθε συσκευασία, φέρει αριθμό σειράς, την φωτογραφία του συγκεκριμένου υπεραιωνόβιου ελαιόδεντρου, από το οποίο προέρχεται, το περιεχόμενο του, τον αύξοντα αριθμό του ελαιώνα, με περιγραφή (διαστάσεις, τοποθεσία κ.λπ.) και το ονοματεπώνυμο του παραγωγού ιδιοκτήτη.

Όλες οι συσκευασίες συνοδεύονται από ένθετο, σε οκτώ γλώσσες, που εξηγεί το πρόγραμμα δημιουργίας πολιτιστικού δικτύου υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Επτάστικτου τα έσοδα, από την πώληση των αριθμημένων συλλεκτικών συσκευασιών, διατίθενται για την πληρωμή δίκαιης τιμής στον παραγωγό ιδιοκτήτη, την ανάπτυξη της τοπικής απασχόλησης, την χρηματοδότηση του προγράμματος δημιουργίας πολιτιστικού δικτύου υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και ανάδειξης των αρχαίων ελαιώνων.




Σήμα κατατεθέν του κοινωνικού συνεταιρισμού η Επτάστικτος, (αρχαία λέξη που σημαίνει 7 βούλες)  είναι η καλύτερη φίλη του γεωργού, η πασχαλίτσα (Κοκκινέλλη η επτάστικτος/Coccinella septempunctata), που αφού αναπαραχθεί στις πιο ψηλές κορυφές ταξιδεύει στα πεδινά και συντροφεύει τους αγρότες στις καθημερινές τους  εργασίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα την παραγωγή τους από τα βλαβερά έντομα.


Η δράση της Επτάστικτου ξεκίνησε το 2015, με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας έχοντας ως έμπνευση και πηγή δύναμης την  ελιά του Αζοριά που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νότια του χωριού Καβούσι και πολύ κοντά στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.Η ελιά αυτή αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και είναι η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο. Μάλιστα είναι μπολιασμένη σε άγριο υποκείμενο, αποτελώντας το αρχαιότερο δείγμα μπολιάσματος ανά την υφήλιο.



Σελίδες