Η ελληνιστική πόλη του Τρυπητού στη Σητεία που μαγνητίζει με τη θέα της προς τη θάλασσα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Η ελληνιστική πόλη του Τρυπητού στη Σητεία που μαγνητίζει με τη θέα της προς τη θάλασσα



Δεν μπορείς να επισκεφθείς τον αρχαιολογικό χώρο του Τρυπητού στη Σητεία και να μη νιώσεις ένα τεράστιο συναίσθημα ζήλιας και παράλληλα θαυμασμού να σε κατακλύζει γι αυτό το υπέροχο σημείο, με την απέραντη θέα προς τη θάλασσα, όπου οι πρόγονοι μας είχαν επιλέξει να χτίσουν την πόλη τους.



Παρότι δεν πρόκειται για τον πλέον γνωστό αρχαιολογικό χώρο της Σητείας η επίσκεψη στην ελληνιστική πόλη (350πΧ-50πΧ) του Τρυπητού δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει τον επισκέπτη.



Ο Τρυπητός βρίσκεται κοντά στην παραλία της Καραβόπετρας, σχεδόν τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας πηγαίνοντας προς την Αγία Φωτιά. Η πόλη του είναι χτισμένη πάνω σε ένα ύψωμα με τους αρχαιολόγους να θεωρούν πως μάλλον αυτή ήταν η  αρχαία πόλη της Σητείας, η Ητεία, που αποτελούσε επίνειο της κοντινής Πραισού.



Μόλις το 1967 ανακαλύφθηκε στο σημείο απλό επίμηκες όρυγμα στη βραχώδη ΝΑ. πλευρά του μήκους 30μ., πλάτους 5.50μ. και ύψους 5μ. με δάπεδο που έχει κλίση προς τη θάλασσα. 

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρόκειται για νεώσοικο δηλαδή χώρο ανέλκυσης, προστασίας και επισκευής των πλοίων (σαν το σημερινό καρνάγιο). Μάλιστα είναι  ο μόνος βεβαιωμένος τέτοιος χώρος στην Κρήτη και χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο.



Συστηματικές ανασκαφές έγιναν εκεί από τον  αρχαιολόγο Ν. Παπαδάκη το 1987. Η κατάσταση του χώρου ωστόσο δείχνει πως έχουν ακόμα πολλά να αποκαλυφθούν δίνοντας μας μια συνολική εικόνα της πόλης και των κτισμάτων και λοιπών δομών που κάλυπτε.



Γύρω από την πόλη πάντως είναι ευδιάκριτη σήμερα η ύπαρξη τείχους ενώ στο εσωτερικό της βλέπουμε αρκετές οικίες με εστίες στο κέντρο τους , δημόσια κτίρια και δρόμους .



Οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, αγγεία, μολύβδινα σταθμία και κοσμήματα, πράγμα που καθιστά απορίας άξιο το γιατί σήμερα η πόλη ενώ είναι περιφραγμένη δεν φυλάσσεται και μπορεί από την ανοικτή πόρτα της ο καθένας να εισέλθει και να αναζητήσει στα σημεία, που δεν έχουν ανασκαφεί, αντικείμενα αρχαιολογικής σημασίας.




Σελίδες