Τα μινωικά δελφίνια στην Πλατεία Ελευθερίας φιλοτεχνημένα από πλαστικά ποτήρια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Τα μινωικά δελφίνια στην Πλατεία Ελευθερίας φιλοτεχνημένα από πλαστικά ποτήρια





Με ένα τεράστιο ψηφιδωτό, από 10.000 πλαστικά ποτήρια του καφέ, το οποίο αποτελεί τμήμα της νέας της εκστρατείας της Greenpeace ενάντια στα πλαστικά μίας χρήσης, δίνει σήμερα το στίγμα της από το Ηράκλειο η Οργάνωση.

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας  απεικονίζει την πασίγνωστη μινωική τοιχογραφία με τα δελφίνια που κοσμεί το παλάτι της Κνωσού, με στόχο να αναδείξει το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η θάλασσα λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης.



Στο πλαίσιο της νέας εκστρατείας της οργάνωσης, το πλοίο της Greenpeace, Rainbow Warrior, βρίσκεται ήδη σήμερα και αύριο Τρίτη, στο λιμάνι του Ηρακλείου ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό. 

Παράλληλα με τη βοήθεια εθελοντών, ανάμεσα τους πολλά μικρά παιδιά,  στις 10 το πρωί τα στελέχη της Οργάνωσης άρχισαν το στήσιμο του ψηφιδωτού στην καρδιά της πόλης μας το οποίο ολοκλήρωσαν μετά τις 12 το μεσημέρι.

Όπως έχει επισημάνει ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, «Τα μινωικά δελφίνια αποτελούν μνημείο δημιουργίας του ανθρώπινου πολιτισμού που παραμένει ζωντανό εδώ και σχεδόν 3.500 χρόνια. 

Η μόνη κληρονομιά που θα αφήσει ο σύγχρονος πολιτισμός με τέτοια διάρκεια ζωής είναι τα σκουπίδια που παράγουμε. Για λίγα λεπτά χρήσης ενός αντικειμένου, σπαταλάμε πόρους που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθούν και πετάμε στα σκουπίδια αντικείμενα που θα παραμείνουν εκεί για εκατοντάδες χρόνια. Η κουλτούρα της μίας χρήσης είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη σπατάλη της ανθρωπότητας».



Η εξάρτησή μας από το πλαστικό μίας χρήσης έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στην Ελλάδα. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο περίπου ένα εκατομμύριο καφέδες σε πλαστικό ποτήρι μίας χρήσης και αυτή η ποσότητα αφορά λιγότερο από το 1% του πλαστικού που καταναλώνεται στην Ελλάδα ετησίως.

Δεδομένης της μαζικής χρήσης των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης και της ανεπάρκειας των συστημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. 

H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει κάθε μέτρο ακτογραμμής παγκοσμίως με 15 σακούλες super market γεμάτες με πλαστικό σκουπίδι, ενώ αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 2025 η ποσότητα αυτή θα αυξηθεί σε 30.





Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτες η πυκνότητα των θαλάσσιων σκουπιδιών στον βυθό κυμαίνεται μεταξύ 24 και 1211 τεμαχίων ανά χλμ2. 

Σελίδες