Κτήμα Βασιλάκη: όταν τα βραβευμένα προϊόντα ελαιολάδου συναντούν τον τουρισμό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κτήμα Βασιλάκη: όταν τα βραβευμένα προϊόντα ελαιολάδου συναντούν τον τουρισμό


Η παλιά φάμπρικα του Κτήματος

Η Κρήτη αποτελεί τον πλέον πρόσφορο τόπο για την ανάπτυξη δράσεων στον πρωτογενή τομέα που συνδυάζουν παραγωγική διαδικασία και τουρισμό. Η αγροτική μας κληρονομιά αλλά και όσα γίνονται στις μέρες μας στον τομέα αυτό είναι ο βασικός ιστός που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.

Τη φιλοσοφία αυτή ενστερνίζεται η οικογένεια Βασιλάκη που, από το 1865, παράγει εξαιρετικό ελαιόλαδο στο κτήμα της, στο Μιραμπέλλο, μετατρέποντας παράλληλα τις εγκαταστάσεις της σε ένα επισκέψιμο χώρο αξιώσεων.


Η σύγχρονη τάση πλέον επιβάλλει στις παραγωγικές μονάδες, που έχουν μια ιστορία να πουν γύρω από τα προϊόντα τους και τις καλλιεργητικές τους μεθόδους, να ανοίγουν τις πύλες τους και για το κοινό κάθε ηλικίας. Γιατί ανάγκη να μάθουν πως παράγεται το νόστιμο ελαιόλαδο, που φτάνει στο πιάτο τους, έχουν τόσο οι μικροί μαθητές όσο και οι ενήλικες, που ζώντας σε πόλεις και κυρίως στο εξωτερικό, δεν έχουν συνολική εικόνα γύρω από τη διαδικασία καλλιέργειας, συγκομιδής, έκθλιψης της ελιάς και στη συνέχεια τυποποίησης του χρυσού καρπού της.

Όλα αυτά οι επισκέπτες στο Κτήμα Βασιλάκη, στη Νεάπολη Λασιθίου, έχουν τη δυνατότητα να τα δουν από κοντά, ξεκινώντας από την παλιά φάμπρικα της οικογένειας και φθάνοντας μέχρι τις σύγχρονες εγκαταστάσεις της, καταλήγοντας στο τέλος της ξενάγησης σε μια εμπειρία γευσιγνωσίας ελαιολάδου που συνοδεύεται από  συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζουν το καλό ελαιόλαδο.

Το Κτήμα Βασιλάκη έχει να επιδείξει μια  μεγάλη σειρά από βραβευμένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα αλλά και  παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως επιτραπέζιες ελιές και τσικουδιά, που διατίθενται στην ελληνική αγορά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.


Η ίδια η οικογένεια  Βασιλάκη αναφέρει πως πιστεύει στο ρόλο του παραγωγού της τροφής, που σήμερα, αναγνωρίζεται σε όλο του το εύρος και που δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ευρύτερης έννοιας της υπαίθρου.

Αυτό το πιστεύω, οδηγεί το εν λόγω Κτήμα σε πρωτοβουλίες στον αγρό, με στόχο την ανάδειξη και πολύπλευρη συνεισφορά των καλών πρακτικών της γεωργίας αλλά και σε πρωτοβουλίες για την μακροπρόθεσμη υγεία του εδάφους, το οποίο είναι ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πλούτος, με περίπλοκες λειτουργίες. 

Έτσι το Κτήμα Βασιλάκη επεκτείνει, πέρα από την παραγωγή, τη δράση του και στην ενημέρωση των τοπικών παραγωγών για τις απειλές της συμπίεσης, της διάβρωσης, της ρύπανσης, της απώλειας οργανικής ύλης και της βιοποικιλότητας, της αλάτωσης και των κατακρημνίσεων. Παράλληλα εργάζεται για την εξάλειψη αυτών των απειλών.


Τις τελευταίες δεκαετίες γίναμε όλοι μάρτυρες της σπατάλης δημοσίου χρήματος σε επενδύσεις που δεν είχαν ποιότητα και οι συνέπειες τους ήταν καταστρεπτικές για το περιβάλλον και την κοινωνία μας. Πλέον όμως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και η χώρα μας επιβάλλεται να στηρίξει και το μοντέλο του τουρισμού που θα βοηθήσει την ύπαιθρο να αναπτυχθεί.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσονται, ευτυχώς, αρκετές και στον τόπο μας, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερες κι αν μην τι άλλο να μην συναντούν εμπόδια. Είναι πολύ σημαντικό το μοντέλο του  τουρισμού που στρέφεται προς την ύπαιθρο να ενδυναμωθεί και να δείξει σε όλους και την άλλη πλευρά της Ελλάδας, αυτή της παραγωγικότητας, των άριστων ποιοτικά προϊόντων, της αυθεντικότητας και της δημιουργικότητας


Όσοι θελήσουν να επισκεφθούν το Κτήμα Βασιλάκη μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλέφωνο  2841033653) ή να αποστείλουν e-mail στο info@vassilakisestate.gr)

Σελίδες