Μετά τα λαγόψαρα κι άλλος λεσεψιανός μετανάστης στη θάλασσα της Γρά Λυγιάς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μετά τα λαγόψαρα κι άλλος λεσεψιανός μετανάστης στη θάλασσα της Γρά Λυγιάς




Έναν ακόμα λεσεψιανό μετανάστη βρήκε, αυτή τη φορά, στη θάλασσα της Γρα Λυγιάς, κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για ψάρι του είδους Fistularia, το οποίο προκαλεί μεγάλες καταστροφές καθώς τρώει το γόνο άλλων μικρών ψαριών απογυμνώνοντας τις θάλασσες μας από γνωστά είδη.



Το ψάρι της φωτογραφίας βρέθηκε νεκρό στην παραλία, ωστόσο οι πληθυσμοί του είναι αρκετά μεγάλοι πλέον και στην Κρήτη ώστε η απώλεια ενός να θεωρείται αμελητέα.

Ψαροντουφεκάδες έχουν δει το εν λόγω ψάρι να κινείται μάλιστα σε κοπάδι κυνηγώντας στα ρηχά μικρά ψαράκια.

Τα Fistularia, που κυκλοφορούν στις θάλασσες μας, είναι ακίνδυνα ωστόσο το μήκος τους ξεπερνά το 1,5 μέτρο και η όψη τους είναι αρκετά τρομακτική. Εξαπλώνονται δε πολύ γρήγορα και φυσικά σε βάρος των ντόπιων ειδών ψαριών.



Για την ιστορία να πούμε πως λεσεψιανοί μετανάστες (Lessepsian migrants) αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε και εγκαθίστανται στην Μεσόγειο. 

Τα είδη αυτά χρωστούν τον χαρακτηρισμό «λεσεψιανοί μετανάστες» στον Γάλλο μηχανικό Φ. Λεσέψ που πρωτοστάτησε στην κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ

Σελίδες