Το παραδοσιακό αλώνισμα στην Κρήτη σε ένα μοναδικό βίντεο εποχής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Το παραδοσιακό αλώνισμα στην Κρήτη σε ένα μοναδικό βίντεο εποχής





Το αλώνισμα πλέον, δυστυχώς, δεν εντάσσεται, λόγω τεχνολογίας, στις αγροτικές δραστηριότητες που μπορεί κανείς να συναντήσει στα χωριά της Κρήτης.

Υπήρχαν όμως εποχές που η σπορά, ο θερισμός, το αλώνισμα και το λίχνισμα, για να διαχωριστεί ο καρπός από το άχυρο, ήταν κομμάτι της αγροτικής ρουτίνας με στόχο την επιβίωση.

Όμορφες και νοσταλγικές εικόνες από την εποχή εκείνη μας μεταφέρει το συγκεκριμένο βίντεο, που σε μεγαλύτερους ηλικιακά ξυπνά μνήμες ενώ στους νεώτερους δείχνει δραστηριότητες άγνωστες.

Σήμερα το αλώνισμα αναβιώνει μόνο υπό την μορφή εθίμου σε κάποια χωριά της Κρήτης, που με πολύ μεράκι βρήκαν όλα τα απαραίτητα σύνεργα και με πολύ μεγαλύτερη διάθεση στήνουν κάθε χρόνο τον βολόσυρο για να ζήσουν ξανά μια δραστηριότητα που τους συνδέει με το παρελθόν τους και δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Το βίντεο, που ανακτήσαμε από το youtube, αποτελείται από σκηνές που τράβηξε στην Κρήτη το Institut National de l'Audiovisuel το 1959, αλλά και η British Pathé το 1964. Την επεξεργασία του έκανε η Φωτο-Κίνηση ενώ πλαισιώνεται από φωτογραφίες του Γιάννη Διαμαντάκη

Σελίδες