Γεράκι-Κόρακας σημειώστε ένα...μέχρι την επόμενη αερομαχία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Γεράκι-Κόρακας σημειώστε ένα...μέχρι την επόμενη αερομαχία




Γεράκι-Κόρακας σημειώστε 1, τουλάχιστον σε αυτή την αναμέτρηση για επικράτηση στην περιοχή του Πανασού, στο δήμο Γόρτυνας.

Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες, που κατέγραψε και έθεσε στη διάθεση μας ο Νίκος Φουκάκης, φαίνεται το γεράκι να έχει γραπώσει για τα καλά στα γαμψά του νύχια ένα κόρακα μετά από μάχη που δόθηκε ανάμεσα στα δύο πουλιά και διήρκεσε ώρα.


Και όπως ο ίδιος περιγράφει, η διαμάχη ανάμεσα στα δύο είδη είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή του Πανασού με τα κοράκια συνήθως να βγαίνουν νικητές.

Αυτή τη φορά ο κόρακας δεν τα κατάφερε και έγινε μεζές για το αγέρωχο γεράκι.

Για την ιστορία πάντως να πούμε πως μπορεί τα κοράκια να στερούνται σε δύναμη των γερακιών όμως είναι πανέξυπνα και πολύ πιο πονηρά και μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί έχουν νοημοσύνη 7χρονου παιδιού.

Δεν είναι τυχαίο που ο Αίσωπος αναγνώριζε αυτές τις ιδιότητες τους και τις αποτύπωνε στις ιστορίες του



Στο μύθο "Το διψασμένο κοράκι", ο Αίσωπος περιγράφει πώς το κοράκι ρίχνει πετραδάκια σε μια μισογεμάτη στάμνα ώστε να ανεβάσει τη στάθμη και να μπορέσει τελικά να πιει νερό.

Κι επειδή τίποτα, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, δεν γράφτηκε τυχαία, στη σύγχρονη εποχή βρέθηκαν επιστήμονες που έκαναν το σχετικό πείραμα με κοράκια Νέας Καληδονίας,Corvus moneduloides, και διαπίστωσαν πως πράγματι αυτό το είδος κατανοεί βασικές αρχές της υδροστατικής.


Άλλοι επιστήμονες μελέτησαν επίσης το συγκεκριμένο είδος κορακιού και στα συμπεράσματα τους που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Science” αναφέρουν πως μπόρεσε να λυγίσει ένα ίσιο κομμάτι σύρματος και να το μετατρέει σε γάντζο για να το χρησιμοποιήσει στη συνέχεια και να τραβήξει έναν κουβά με τροφή μέσα από ένα σωλήνα.


Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε το οτι τα κοράκια έχουν την ικανότητα να "θρηνούν" τους νεκρούς της κοινότητάς τους ενώ  αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων που αποτελούν απειλή και τα "διδάσκουν" στα υπόλοιπα κοράκια για να προσέχουν.

Κι επειδή δεν είναι μόνο έξυπνα αλλά και πονηρά μπορούν, τέλος, να εξαπατούν  το ένα το άλλο, κράζοντας μεταξύ τους σε μια δική τους διάλεκτο




Σελίδες