Η Πρώτη μου Αγάπη... - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Η Πρώτη μου Αγάπη...




Πόσους μικρούς θησαυρούς μπορεί άραγε να ανακαλύψει κανείς στις εφημερίδες προηγούμενων δεκαετιών; Σίγουρα άπειρους κι όχι μόνο ειδησεογραφικούς. Η ειδησεογραφία εξάλλου παλαιότερων εποχών αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας μας.

 Εκεί λοιπόν που κρύβονται οι θησαυροί είναι σε δημοσιεύσεις τρίτων, μη δημοσιογράφων, που επιλέγουν τις σελίδες των εφημερίδων για να σχολιάσουν, να καταγγείλουν ή απλά να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Σε μια τέτοια αναζήτηση στην εφημερίδα «Θάρρος» ,που εκδίδονταν στο Ρέθυμνο, με υπεύθυνο της έκδοσης τον Ιωάννη Σφηνιά και διευθυντή τον Μίνωα Κ. Ανδρουλιδάκη, εντοπίσαμε στη στήλη «πεζά τραγούδια» το παραπάνω τραγούδι που υπογράφει η Ανθή Φυλλίρα.

 Η σχετική δημοσίευση έγινε στις 4 Μαρτίου του 1912 και είναι εκπληκτική τόσο η αποτύπωση συναισθημάτων όσο και οι λέξεις που χρησιμοποιεί για να τα αποδώσει σ ένα πεζό κείμενο-τραγούδι.

 Κυρίως όμως είναι μοναδική  η αποτύπωση κοινωνικών και άλλων περιορισμών που έθεταν ανυπέρβλητα εμπόδια στις ανθρώπινες σχέσεις την εποχή εκείνη.


Να σημειώσουμε πως πρόκειται για κείμενο εφημερίδας που ανήκει στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου και έχει ψηφιοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Σελίδες