Φυσικό αέριο στις ρυπογόνες μονάδες σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο; - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Φυσικό αέριο στις ρυπογόνες μονάδες σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο;




Στόχο να μετατραπούν οι ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο σε φυσικού αερίου θέτει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινή εταιρεία που θα συστήσουν η ΔΕΠΑ και η ΔΕΗ.

Τα τέσσερα νησιά που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο της κοινής εταιρείας είναι εκείνα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες και καταναλώσεις δηλαδή η Κρήτη,η Ρόδος, η Λέσβος και η Σάμος.

Η τροφοδοσία των «νέων» περιοχών θα πραγματοποιείται σε μορφή υγροποιημένου ή και συμπιεσμένου φυσικού αερίου.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι η δημιουργία της κοινής εταιρείας (ή και περισσότερων της μιας) βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια, δεδομένου ότι έχει  υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και ΔΕΗ αλλά δεν έχει γίνει ακόμα το business plan που θα δείξει τις επιχειρηματικές δυνατότητες ή δυσκολίες του εγχειρήματος.
Δεν αποκλείεται με βάση το business plan να κληθεί κάθε πιθανός ενδιαφερόμενος ιδιώτης επιχειρηματίας που θέλει να επενδύσει στο project να συμμετάσχει στην κοινή εταιρεία. 
Εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα μπορούσαν να έχουν  τεχνικές εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στην κατασκευή των υποδομών και των δικτύων, αλλά και τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις δικτύου.
ΔΕΗ και ΔΕΠΑ πάντως, για να προλάβουν προφανώς την έγερση ζητημάτων ανταγωνισμού σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι η υλοποίηση της συνεργασίας τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο, θα πραγματοποιηθεί με πλήρη  σεβασμό του Ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού και με συμμετοχή και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Σελίδες