Εικόνες παραμελημένου γαϊδουριού που σοκάρουν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Εικόνες παραμελημένου γαϊδουριού που σοκάρουν







Της Ελένης Βασιλάκη

Όχι δεν πρόκειται για «μεταμόρφωση-παραμόρφωση» για τις ανάγκες κινηματογραφικής ταινίας αλλά για την οικτρή πραγματικότητα που βίωνε μέχρι σήμερα γαϊδουράκι στη Νάξο.

Τα νύχια του άμοιρου ζώου είχαν μεγαλώσει τόσο πολύ που είχαν εντελώς παραμορφωθεί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ισορροπία και φυσικά πόνο στο σώμα του.

Το γαϊδουράκι είχε απομακρύνει από τον ιδιοκτήτη του φιλοζωική οργάνωση του νησιού , καθώς διαπίστωσε πως  συστηματικά το παραμελούσε, εξάλλου δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να συμπεράνει κανείς πως η εγκατάλειψη του έφτανε στα όρια της κακοποίησης.


Ευτυχώς όμως σήμερα η τύχη του χαμογέλασε καθώς δέχθηκε τη φροντίδα και την εξειδικευμένη γνώση ενός εκ των καλύτερων πεταλωτών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, του Ηρακλειώτη Άρη Βλαχάκη.

Μια Βρετανή υπήκοος ιδιοκτήτρια αλόγων,  που ανέλαβε να φροντίσει το δύστυχο ζώο, κάλεσε τον κ Βλαχάκη στη Νάξο για να κόψει τα τεράστια νύχια του και να φροντίσει, μετά από πολλά χρόνια, τις οπλές του.


Με το ειδικά διαμορφωμένο όχημα του, που μεταφέρει όλο του τον εξοπλισμό,  ο κ Βλαχάκης ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και εκτός του νησιού ,αφού ως μέλος της Animal Action έχει αναλάβει το κομμάτι της φροντίδας ιπποειδών όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο  Άρης Βλαχάκης λάτρευε τα άλογα από μικρή ηλικία και του δόθηκε η ευκαιρία, όσο ζούσε στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε γυμναστής, να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτά, ως εκπαιδευτής τους.

Η αλλαγή στο πόδι του ζώου μετά την φροντίδα του κ. Βλαχάκη είναι εμφανής!!
Όταν αποφάσισε μάλιστα να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δώσει σύγχρονη προοπτική σε ένα επάγγελμα που αργόσβηνε, αυτό του πεταλωτή, μετέβη στην Αγγλία όπου παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων σχετικών με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στη Γηραιά Αλβιώνα μάλιστα , όπως διαπίστωσε, οι πεταλωτές αντιμετωπίζονται σχεδόν όπως οι γιατροί ασκώντας αυτό το επάγγελμα μόνο μετά από ολοκλήρωση 4ετούς φοίτησης.  

Έτσι διόλου τυχαία σήμερα θεωρείται από τους καλύτερους στο είδος του και περιζήτητος μεταξύ των ιδιοκτητών ιπποειδών που νοιάζονται για την φροντίδα των ζώων τους.

Ο ίδιος με κάθε ευκαιρία επισημαίνει πως πετάλωμα σε άλογα και γαϊδουράκια πρέπει να γίνεται κάθε δύο μήνες γιατί τα μη φροντισμένα μεγάλα νύχια δεν τους επιτρέπουν ούτε να περπατήσουν ούτε και να τρέξουν  σωστά.



Βέβαια η οικονομική κρίση βάζει και σε αυτό εμπόδια κι έτσι δεν λείπουν οι ιδιοκτήτες ιπποειδών που παραμελούν τα ζώα τους ,με τις περιπτώσεις ωστόσο, όπως αυτή των φωτογραφιών που σας παρουσιάζουμε, ευτυχώς να είναι ελάχιστες.

Σελίδες