Μπράβο στον Ηρακλειώτη που με τις σημαίες του μας θύμισε μια επέτειο που δεν πρέπει να ξεχνάμε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μπράβο στον Ηρακλειώτη που με τις σημαίες του μας θύμισε μια επέτειο που δεν πρέπει να ξεχνάμε



Με μια τεράστια ελληνική σημαία και μια μικρότερη, με το χαρακτηριστικό χρώμα και σύμβολο του Βυζαντίου, το δικέφαλο αετό, που ανάρτησε στο σκάφος του ο Ηρακλειώτης ιδιοκτήτης του φρόντισε να μας θυμίσει την αυριανή επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Η υπερμεγέθης σημαία δίπλα στη  βυζαντινή, τραβούν σαν μαγνήτης το βλέμμα οδηγών και πεζών στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου βρίσκεται δεμένο το όμορφο ξύλινο σκαρί, με την επωνυμία «Δόγης Κορνάρος».

Πέρα από εθνικισμούς και αλυτρωτικές βλέψεις, η κίνηση αυτή του ιδιοκτήτη του σκάφους δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως αξιέπαινη γιατί φρόντισε να μας θυμίσει ένα ιστορικό γεγονός, θλιβερό μεν αλλά από εκείνα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Και δεν πρέπει να το ξεχνάμε γιατί ο τότε  αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, είχε αποκρούσει  με υπερηφάνεια τις προτάσεις συνθηκολόγησης του Μωάμεθ πριν πέσει  ηρωικά μαχόμενος υπερασπιζόμενος την αυτοκρατορία του.

Η Κωνσταντινούπολη ήταν και παραμένει μια πόλη σύμβολο για τον ελληνισμό και η επέτειος άλωσης της δεν πρέπει να κλειστεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μπορεί σήμερα να μην διεκδικούμε την επιστροφή της αλλά οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι για τους αγώνες που δόθηκαν προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων και κυρίως για όλα όσα αυτή η πόλη συμβολίζει, όχι μόνο για όσους είχαν την τύχη να κατάγονται απο εκεί και η μοίρα τους ξερίζωσε, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων.



Σελίδες